Rolluiken

Rolluiken zijn op tal van manieren zeer nuttig. Ze verhogen dan ook aanzienlijk het comfort van de gebruiker. Rolluiken bieden zowel thermische als akoestische isolatie. In de zomer houden ze de zon en bijgevolg de warmte buiten, in de winter houden ze dan weer net de warmte binnen. Ze verminderen ook gevoelig straat – en omgevingslawaai. Daarnaast bieden ze extra privacy en geven ze een verhoogd gevoel van veiligheid, rolluiken verlengen de tijd om in een woning binnen te dringen aanzienlijk. Ten slotte kunnen ze kamers compleet verduisteren, ideaal voor langslapers en zij die overdag kamers compleet donker dienen te maken.

Inbouwrolluiken PVC kunnen in de massa gekleurd worden: wit of crème. Aluminiumrolluiken zijn in een aantal standaard RAL-kleuren verkrijgbaar.

Voorzetrolluiken zijn het renovatieproduct bij uitstek. Woningen zonder rolluiken waarvan het buitenschrijnwerk niet aan vervanging toe is, kunnen dankzij het voorzetsysteem toch makkelijk van rolluiken worden voorzien. Zo installeer je snel en efficiënt extra veiligheid.

Plaatsing gebeurt meestal op de gevel maar ook installatie in de dagopening is mogelijk, in dit geval wordt het zicht door het raam wel deels beperkt en is er minder lichtinval.

Er zijn verschillende types lamellen, verkrijgbaar in diverse kleuren. De kleur van de kast, de geleiders en de onderlat wordt meestal afgestemd op de ramen. Dit maakt dat voorzetrolluiken in diverse configuraties te verkrijgen zijn en dus aanpasbaar zijn aan ieders behoefte.

De voorzetrolluiken kunnen manueel bediend worden, via lint, koord, automatische veeras of stang. Maar de trend is om rolluiken van een buismotor te voorzien. In voorzetrolluiken gebruiken we enkel slimme motoren. Deze motoren zijn standaard voorzien van een obstakeldetectie en een vorstbeveiliging. De motoren kunnen aangestuurd worden door een schakelaar maar kiezen voor een draadloze bediening, is kiezen voor het grootste bedieningscomfort.

Opbouwrolluiken zijn niet alleen de rolluiken van het heden maar ook deze van de toekomst. De kasten zijn maximaal geïsoleerd. Deze isolatie heeft een gunstig effect op zowel de thermische als de akoestische prestaties van de kast.

Thermische isolatie

 • Kast met PVC voorplaat U : 1.06 W/m²K
 • Kast met ALU voorplaat U : 1.28 W/m²K

Akoestische isolatie

Geluidreductie van 48dB

Raam en rolluikkast worden als 1 geheel in de woning geplaatst. De kast en geleiders worden op de raamprofielen bevestigd, dit zorgt voor een perfecte aansluiting. Hierdoor wordt tocht een minimum herleid en passen deze rolluiken ook het best binnen het principe van luchtdicht bouwen.

Ook op esthetisch vlak bieden opbouwrolluiken voordelen t.o.v. de inbouwrolluiken:

 • Kleinere oprolling, dus kleinere kast
 • Tal van afwerkingsmogelijkheden voor binnen:
  • In de massa gekleurd (4 kleuren)
  • Met houtimitatiefolie (44 kleuren)
  • Genatlakt in een RAL kleur naar keuze
 • Motoren met obstakeldetectie en vorstbeveiliging
 • Gegarandeerde thermische en akoestische isolatie
 • Variant met geïntegreerd ventilatierooster beschikbaar
 • Omwille van de betere thermische waarde is de kast opgebouwd uit 4 PVC platen, die via een tand en groefsysteem in elkaar worden gezet. Optioneel kan de voorplaat, aan de façade, in aluminium, speciaal voor renovaties waar er voordien geen rolluiken geïnstalleerd waren en bijgevolg een deel van de kast buiten zichtbaar is. In zulke gevallen kan de voorplaat worden afgestemd op de kleur van het buitenschrijnwerk.

Inbouwrolluiken zijn ook bekend als traditionele rolluiken. De as met het rolluikblad wordt in een “holle” ruimte boven het raam geplaatst, dit type rolluik kan dus enkel worden geïnstalleerd als hiervoor de nodige plaats is voorzien.

Nadien moet het rolluik van een afwerkingskast worden voorzien. De isolatiewaarde en de luchtdichtheid van de omkasting hangen dus af van de nauwkeurigheid waarmee de schrijnwerker de werken uitvoert.

Daarom dat de installatie van dit type van rolluik een minder gunstig effect heeft op het E-peil van uw woning. Tegenwoordig bestaan er ook reeds compleet afgewerkte systemen, voorgeïsoleerd en met kast opbouwrolluiken genoemd. Ook deze opbouwrolluiken zijn uiteraard ook bij WILMS verkrijgbaar.

 • Lint bediend
 • Elektrisch bediend
  • Met draaiknop
  • RTS Afstandsbediening
  • IO (met thahomabox) bediening via smartphone